ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΥΡΕΣΙΩΤΗ // είναι αλλά δεν είναι

2-24 Μαΐου 2008

Το κήτος και η Κίττυ.

Τελικά η αλήθεια ήταν αλλιώς. Γιατί, κάθε φορά η αλήθεια είναι αλλιώς. Έτσι πρέπει.

Ο Ιωνάς λοιπόν, που τον καταβρόχθισε κι έπειτα τον εξέμεσε το κήτος-όπως εξάλλου και τον μπάρμπα-Τζεπέτο-ήταν ένας τεράστιος διάφανος καρχαρίας από γαλάζιο πλαστικό και ο Ιωνάς ένας επιβλητικός γατούλης, ή γατούλα, που θα μπορούσε να λέγεται Κίττυ. Περισσότερα δεν ξέρω. Ούτε και χρειάζονται άλλωστε. Αυτό που χρειάζεται, είναι να έχουμε τα μάτια-και τα αυτιά μας-ανοιχτά στις άλλες εκδοχές του σεσημασμένου μας κόσμου και να μην αφηνόμαστε στις έτοιμες ερμηνείες του και τις ετοιματζήδικες εικόνες του.

Πάνω-κάτω αυτό προτείνει η Αλεξάνδρα Μυρεσιώτη, με τα “Είναι Αλλά Δεν Είναι” έργα της. Πράγμα εντέλει και διαφωτιστικό και παρήγορο.

Πρόκειται λοιπόν για γλυπτά που δεν είναι παραδοσιακή γλυπτική, αλλά μάλλον ζωγραφικές κατασκευές, στις οποίες το γνωστό γίνεται αιφνιδίως άγνωστο και τούμπαλιν.

Θα τα ονόμαζα προσωπικά «Χειροποίητες εικόνες» και θα τα τοποθετούσα οριστικά στην επικράτεια του περιττού και του πολύτιμου, εκεί δηλαδή που κατοικοεδρεύουν κατά την γνώμη μου η τέχνη με τα παραμύθια της.

Άλλωστε όπως λέει και η Κική Δημουλά: «Το περιττό μας έφερε στον κόσμο».

Προσέξτε φερ’ειπείν, αυτό το τεράστιο καπιτονέ μπισκότο. Δεν μπορείτε να το φάτε, όμως με σχετική ευκολία θα κοιμόσασταν επάνω του. Και ίσως μάλιστα να βλέπατε όνειρα με μια Γυναίκα-νεράιδα, μια διάφανη Μαγδαληνή από σελοφάν και έναν τεράστιο γαλάζιο γάτο μ’έναν μικρούλη καρχαρία στα σωθικά του, που όταν μεγάλωσε ο καρχριούλης θα τον εξεμούσε-ο γατούλης-για να αρχίσει η ιστορία πάλι από την αρχή και εσείς να μην ξέρετε αν έτσι έγιναν τα πράγματα ή αλλιώς……….

Βιογραφικό

Η Αλεξάνδρα Μυρεσιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και στη συνέχεια σπούδασε Γλυπτική και Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας οπού αποφοίτησε το 2007 από τον τομέα της Γλυπτικής. Έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνογράφου για αρκετές θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις. Το 2008 έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση στην γκαλερί Fizz. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Άλλες Εκθέσεις