ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ // URBAN BEHAVIOURS 2007-2008 //

6 ΜΑΪΟΥ - 24 ΜΑΪΟΥ 2008

Στην έκθεση "Αστικές Συμπεριφορές" ο Καρακατσάνης ρισκάρει την εμπλοκή του σε κοινωνικοπολιτική συζήτηση. Η ματαιοδοξία, ο σαρκασμός και το μπέρδεμα των κοινωνικών αξιών καθρεφτίζονται στα μάτια και τα σώματα των συναθροισμένων ανθρώπων που αποτελούν τον κορμό των έργων του.

Ο Jaume Mir, Πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών Μαγιόρκας, σχολιάζει:

«Οι συμπεριφορές προσδιορίζονται & σχηματοποιούνται από τις χρονικές, πολιτιστικές, πολιτικές & ‘αυθαίρετες’ συγκυρίες του ευρισκόμενου εν εξελίξει πολιτισμού μας. Αποδεκτές ή όχι, ανάλογα το γεωγραφικό μήκος & πλάτος, με τα υφάσματα των ενδυμάτων τους, την προφορά των πρωταγωνιστών, τους κώδικες συνύπαρξης με τους άλλους, δεν παύουν να εκφράζουν  τους ανθρώπους & να καθορίζουν τάξεις, ρόλους, αξίες & αποστολές, ηθικές ή ανηθικότητες,  στην όπως & να έχει ακόμη ‘Ρωμαϊκή’ κοινωνία μας.

Ο Καρακατσάνης προσεγγίζει αυτή την πραγματικότητα με τρόπο λιτό, σαφή & καυστικό. Η ματαιοδοξία, ο σαρκισμός & το μπέρδεμα των αξιών καθρεπτίζονται στα μάτια & τα σώματα των συναθροισμένων  ανθρώπων που αποτελούν τον κορμό των έργων του, ενώ η επαναλαμβανόμενη καρέκλα, στοιχειοθετεί εννοιολογικά το αστικό τοπίο.

Το υλικό του είναι η διαπίστωση, το αδιέξοδο & η υποκρισία, όπου χωρίς διανοουμενίστικη διάθεση, εκφράζει με ελάχιστα  υλικά την αγωνία του. Δεν έχει την λύση, απλά παραθέτει έναν καθρέπτη όπου  μπορούμε όλοι μας να δούμε το αληθινό μας πρόσωπο ή τις ενδόμυχες φαντασιώσεις μας, εάν φυσικά θέλουμε να δούμε.

Η αστική τάξη & ειδικότερα του δυτικού κόσμου, προσδιόρισε την προοπτική των ανθρώπων για μια ζωή ανετότερη, αισθητικά κοσμικότερη & πιθανόν ευτυχέστερη, όσο & αν τις περισσότερες φορές δικαίως πολεμήθηκε από τους μη έχοντες, όχι δυστυχώς στην μεγαλύτερη πλειοψηφία τους με πολιτική άποψη & ουσιαστική αντιπρόταση του κοινωνικού μοντέλου που θα ήθελαν να ζήσουν.

Αυτό φαίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων όπου όποτε προέκυψε η κυριαρχία του ‘προοδευτισμού’, έναντι του συντηρητισμού & ανατροπής του διαχωρισμού των ανθρώπων μέσω των πρωτογενών ανισοτήτων του αστικού τρόπου ζωής & σκέψης, η συγκίνηση & η ελπίδα που έφερε για μία κοινωνία ισότιμων & ευέλικτων πολιτών, μακριά από τα κλισέ του αστισμού, κατέληξε μέσω του πλουτισμού ή της απόκτησης εξουσίας σε αναπαραγωγή & μάλιστα με άκομψο τρόπο, όλων των αστικών ‘κακών’.

Λες & οι περισσότεροι  τελικά ονειρεύονταν ένα σαλόνι με πολυέλαιο, χρήματα & ένα πανάκριβο απαστράπτον αυτοκίνητο, έστω & σε συνοικίες με χωματόδρομους, σαν επιβεβαίωση του λόγου ύπαρξής τους.

Ο Καρακατσάνης ρισκάρει την εμπλοκή του σε κοινωνικοπολιτική συζήτηση. Η ζωγραφική όμως & γενικότερα η τέχνη είναι υποχρεωμένη να δημιουργεί αισθητικές παραμέτρους τόσο από το ίδιο της το υλικό όσο & από το  ‘κείμενο’ προσδιορισμού του περιεχομένου της.

Η καλλιτεχνική ωριμότητα του Καρακατσάνη δημιουργεί τις προϋποθέσεις συζήτησης του θεατή με το έργο & ακόμα καλύτερα του θεατή με τον θεατή.

Σε μία εποχή όπου οι αξίες, η καλλιέργεια & η αξιοκρατία είναι έννοιες αντισυμβατικές με την τρέχουσα πραγματικότητα, ειδικότερα σε κοινωνίες που ψάχνουν να βρουν τον βηματισμό τους, μετά την αλλαγή του βιοτικού τους επιπέδου,  η τέχνη είναι ίσως ένας από τους ελάχιστους χώρους, όπου μέσα από το ‘ωραίο’, μπορεί να προβληθεί το σχήμα των ατελειών μας, πράγμα που ο Καρακατσάνης  πετυχαίνει απόλυτα. »

Palmade Mallorca, 2/2008

KATAΛΟΓΟΣ:

6 pages full color, size each sheet 29 x 21 cm. edition of 1200,
Published by Costopoulos, Athens 08 <ekfrasi-yianna grammatopoulou> Athens, 5/2008
Text: Jaume Mir

Βιογραφικό

Ο Βασίλης Καρακατσάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957.  Από το 1976 έως το 1984 σπούδασε Ζωγραφική, Σκηνογραφία και Τέχνη του Βιβλίου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (εργαστήρια του Δ. Μυταρά και Γ. Μαυροίδη) και στη Βαρκελώνη αποσπώντας υποτροφία από το Ελληνικό Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και από την Ισπανική κυβέρνηση. Με υποτροφία του συμβουλίου της Ευρώπης σπούδασε συντήρηση αρχιτεκτονικών μνημείων στο Centro Europeo  της Βενετίας. Έχει παρουσιάσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έργα του βρίσκονται σε δημόσιες συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Άλλες Εκθέσεις